[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
PUBLIKĀCIJAS

Diriģente Māra Skride izdzied savus gadus


Jubilāre Māra Skride savā gaviļdienā neslēpa prieku, ka viņai ir tik daudz draugu, kas novērtē, ko spējusi savā darbā paveikt. Bet par Arāja vīru komplimentiem sev – laipna, azartiska, neatlaidīga, koķeta, eleganta, arī stingra, strādīga utt. – bija līdz sirds dziļumiem aizkustināta un pat pārsteigta.

Pagājušajā nedēļā nozīmīga dzīves jubileja apritēja diriģentei Mārai Skridei. Sestdien viņa Limbažos bija saaicinājusi sava radošā darba līdzgaitniekus, draugus un tuviniekus, lai kopā ar Limbažu kultūras nama jaukto kori Doma un vokālo grupu Arājs izdziedātu aizvadītos dzīves gadus. Tie allaž bijuši piepildīti, jo Mārai piemīt milzīga enerģija, jaunu ceļu meklētājas gars. Pašas izloloto Domu viņa vada jau desmito gadu, bet ar Arāju, kurā dzied vīri no visām Latvijas malām, ir kopā 38 gadus 2 mēnešus un 15 dienas (šos datus piefiksējis publicists Ēriks Hānbergs). Bet vēl 20 gadi Mārītes – kā viņu ierasts mīļi uzrunāt – radošajā biogrāfijā saistīti ar Skultes jaukto un tikpat ar Vecumnieku vīru kori. Jāatceras arī, ka kādu laiku viņai bija uzticēti rajona koru virsdiriģentes pienākumi. Tas nebūt nav viss.

Ē. Hānbergs atgādināja, kā kopā ar Arāju un izcilo aktrisi Elzu Radziņu tapa programma Senā daina, kļūsti spīva, kas publiku magnetizēja 5 gadus. Liela loma Mārai arī Alojas kultūras dzīvē. – Viņa ir tā, kas palīdzēja mums izveidot nozīmīgāko Alojas kultūras dzīves notikumu – dzejnieka Ausekļa jubilejas svētkus «Gaismu sauca». Pirmie bija 2000., otrie – 2005. gadā, un tūlīt sākām domāt, ko dziedāsim 2010. gadā. Tā tika radīts jaunrades dziesmu konkurss – skolēni un studenti komponēja dziesmas, ko mācījās mūzikas skolu kori. Māra tā visa organizēšanā ielika lielu darbu un nu novedusi šo pasākumu līdz Dziesmu svētkiem – šogad 4. jūlijā tajos pirmoreiz notiks Latvijas mūzikas skolu koncerts, kurā tiks atskaņotas šīs jaunās dziesmas. Tas ir Māras izveidots projekts, mēs esam tikai atbalsta grupa, – atzina Alojas mūzikas un mākslas skolas direktore Laila Ulmane. Savukārt kopā ar Domu īstenojusies Māras jau senāk izlolotā programma Saulgrieži, kurā Viļa Plūdoņa un Antona Austriņa dzeju dziesmās pārvērtušas komponistes Selga Mence un pašas meita Anna Veismane. Pirmie Saulgrieži tapa kopā ar skolēnu teātri Kriksis, vēlāk Māra piesaistīja arī kapelu Labi, ka tā un Helmas klubiņa sievas, tā radās latviešu tautas paražām veltīts cikls. Vēl vienu jubilāres darbības šķautni iezīmēja grāmatu apgāda Likteņstāsti vadītāja Anita Mellupe: Māra, kā jau Tautas frontes aktīviste, arvien ar saviem kolektīviem bijusi koncertzālē Ave sol, lai atcerētos mūsu tautai izšķirošākos notikumus, īpaši janvāra dienas. Ne jau velti apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Jubilejas koncerts ar profesora Venta Zilberta, koncertmeistares Maretas Beitikas, flautistes Kristīnes Beitikas un Domas solistes Ditas Lāces līdzdalību izdevās ļoti sirsnīgs, bieži uzvirmoja smiekli, jo Māra kā vienmēr bija vienkārša, koristiem un publikai atvērta. – Šādi brīži, kad mēs saplūstam mīlestībā, labestībā, ir vajadzīgi ikvienam. Paldies visiem, kas palīdzēja radīt šo laimes mirkli un kopt mūsu tautas dārgumu – kopdziedāšanu! – aizkustināta par sev veltīto atzinību, pateicās jubilāre. Bet svinību dalībnieki ir pārliecināti, ka viņa enerģiski ķersies pie jauniem darbiem.

Īrisas DAIŅAS teksts un foto
„Auseklis” 30.03.2010

Raksta oriģināls »
Atļautās HTML komandas ā€”Ā»

© jauktais koris ā€žDomaā€
[an error occurred while processing this directive] Pamācības bilžu albuma lietoŔanā.